понеделник, 6 юни 2016 г.

КАТЕГОРИИ: ,

Десет съвета как да запазим зрението си?

Десет съвета как да запазим зрението си?
Всеки ден тялото ни е изложено на безброй външни фактори, които оказват неблаготворно влияние. Слънцето ни дава изключително много, но вредите, които могат да ни нанесат UV лъчите, ако не се защитаваме са доста сериозни.
Специалистите препоръчват редица мерки, както за кожата, така и за очите. Именно нашата ретина пази окото ни от външните влияния, но има ли нещо, което да предпазва нея. Слънчевите очила, подбрани правилно, могат да осигурят тази защита, която е нужна на нашето зрение. Ето няколко съвета за това как да изберем най-добрата защита, благодарение на експертите от buhal.bg - онлайн магазин за слънчеви очила:

1. Изберете стъклата правилно – най-съществения компонент на слънчевите очила е именно този избор. Вариантите не са малко – стъкло или покритие от поликарбон – най-важното е да са осигурени качествени защити от UV лъчите. Добра реакция срещу светлина и защита от надраскване ви осигуряват фотохромните стъкла. Те са устойчиви и на натиск и съответно се чупят трудно. Такава издръжливост имат и пластмасовите лещи, но тук можете да постигнете и изкривяване на образа.

2. Качество и удобство – компилацията стъкла, материали на изработка на рамките и тяхната ергономичност са важни при такъв избор. За да избегнете главоболията и амортизацията заложете на качество, което да ви спести пукнатини, олющване и отпечатъци.

3. Цвят на стъклата за защита от Слънце – цветовите варианти на стъклата са най-различни, но и тук нещата не опират само до мода и предпочитания в разцветките. Специалистите съветват да се насочим към сиви стъкла, защото именно те осигуряват най-добра защита. Стъклата в зелено и кафяво стимулират и предпазват нервните окончания на мозъка. Шофьорите могат да се насочат към тъмнокафявите стъкла, които осигуряват по-добър контраст. Жълтият цвят на очилата е най-подходящ за спортистите.

4. Избор на марка и модел – тук нещата са доста субективни, понеже голяма част от хората робуват на марки, модни тенденции или просто защото еди кой си вече носи Ray-Ban или Prada. Инвестирането в марка, а не в качество е присъщо или на богатите или на непрактичните. Доказано едни от най-иновативните технологии, вграждани в слънчевите очила принадлежат на марката Polaroid, като същевременно цените са достъпни за всеки.

5. Рамките – доста е притеснителна статистиката, която се отнася до причинителите на някой сериозни заболявания като глаукома, късогледство и далекогледство. Доказано е, че 50% от случаите са причинени от некачествени модели очила. При токсичност на рамките може да се стигне до развиване на конюктивит.

6. Цената – не се спускайте на привлекателни и грандиозни промоции, защото доста често се оказва, че в желанието си да спестим се случва точно обратното. Слънчевите очила са инвестиция, която си заслужава всеки лев.

7. Детските очи са много уязвими до 16-18 годишна възраст. Изключително важно е децата и техните очи да бъдат защитени и това може да стане с качествени слънчеви очила.

8. Някой лекарства правят ретината ни доста по-чувствителна. Ако се приемат антибиотици или противозачатъчни, слънчевите очила стават задължителни. Страдащите от мигрена също трябва задължително да пазят очите си по този начин, за да избегнат пристъпи.

9. Макар да мислим , че при облачност лъчите не достигат до нас, това е времето, при което зрението ни страда най-тежко, ако не носим очила. Причината е че именно най-вредния компонент на лъчите UV-B съвсем безпрепятствено минава през облаците и достига до нас, кожата и очите ни.

10. Офталмолози и оптици съветват носенето на слънчеви очила да става през цялата година, като се подчертава, че най-опасен е интервалът от 10 до 17 часа.

ПО ПУБЛИКАЦИЯТА РАБОТИ

"КАК ДА" е своеобразен информационен наръчник, където можете да получите много отговори на въпросите си. Мненията на авторите и редакцията на сайта може да не съвпадат.

0 коментара:

Публикуване на коментар

© 2014 Kak-da.net. All rights resevered. Designed by Templateism