неделя, 26 октомври 2014 г.

КАТЕГОРИИ: ,

Как да разберем дали сме зависими от интернет


Специалистите от години спекулират с идеята, че интернет води до зависимост, която е вид болестно състояние. Причините за подобно заключение са много и се дължат на редица авторитетни проучвания.

Така ли е наистина? И ако съществува такъв феномен като интернет зависимостта, как да разберем дали сме зависими от интернет? Отговорите на тези въпроси ни дават анализаторите от New York Times, пише digital.bg.

Авторитетни учени по света от доста време свързват преживяванията по време на сърфиране в интернет с емоционални състояния при практикуването на различни видове спорт. В този случай, както и при спортистите, мозъкът отделя различни видове хормони свързани с положителни емоции и водещи до чувство на удовлетвореност.

При това положение, познатите съвети, че спортът води човек към пълноценен живот би трябвало да се припишат и на заниманията в интернет. Или казано по друг начин, ползването на различни онлайн услуги и общуването в социалните мрежи се оказва положително средство за развитието на личността.

Това обаче означава автоматично, че хората, които са запалени по подобен род дейности – подобно на активно спортуващите – ще бъдат силно зависими в емоционално отношение от интернет. Дали тогава поговорката „Здрав дух в здраво тяло“ няма да звучи един ден като „Активни в интернет за здраво тяло“?

Данните от проучванията сочат, че подобно на спорта, активните занимания в интернет не са валидни за повече от 20 – 25% от дадена възрастова група, но подобно на усмихнатите лица със здравословен вид на спортуващите, интернет зависимите потребители също имат своите симптоми.
Разбира се, има и по-крайни мнения по темата, според които интернет зависимостта е подобна на пристрастяването към алкохола и наркотиците поради химичните процеси в мозъка, но засега няма категоричност по въпроса дали може да се говори за психично заболяване. Така че нека да видим признаците, по които можем да разпознаем за себе си каква е зависимостта ни от интернет и ако се налага всеки да прецени какви мерки да вземе за себе си.

1. Отделено време

Замислете се колко време на ден отделяте за „общуване“ в социалната мрежа и дали можете да се „лишите“ от това ако имате важна работа. Нормално е да обичате да гледате телевизия от време на време например, но ако бързате всеки ден за дома, за да гледате любимия си сериал можем убедено да говорим за пристрастеност, която вече влияе на живота ви. Същото нещо се отнася и за ползването на интернет. Преценете колко време на ден отделяте за това и най-вече дали то е за сметка на други важни и полезни дейности в живота ви.

2. Отчужденост от приятели и роднини

Ако предпочитате да „останете насаме“ с любимите си компютърни игри или се наслаждавате от сърфирането в блогове и форуми повече отколкото да проведете приятен и смислен разговор с най-близките си хора, по-добре си помислете какво губите от това и дали наистина това е най-добрият начин за прекарване на времето.

3. Редуване на еуфория с разочарование

Наблюдавайте емоциите си когато седнете пред компютъра или вземете любимата си мобилна джаджа в ръце. Изпитвате ли емоция от усещането, че ще се „потопите“ в света на интернет? А разочаровани ли сте когато нямате възможност поради внезапно възникнала пречка – като спешно заседание при мениджъра ви по време на обедната почивка когато сте се надявали, че ще имате възможност да сърфирате или технически проблем с достъпа до интернет? Тези крайни емоции са сигурен признак, че интернет за вас е нещо повече от достъп до полезна информация.

ПО ПУБЛИКАЦИЯТА РАБОТИ

"КАК ДА" е своеобразен информационен наръчник, където можете да получите много отговори на въпросите си. Мненията на авторите и редакцията на сайта може да не съвпадат.

0 коментара:

Публикуване на коментар

© 2014 Kak-da.net. All rights resevered. Designed by Templateism