петък, 20 септември 2013 г.

КАТЕГОРИИ:

Нужен ли е в България видеорегистратор?

nujen li e v bulgaria videoregistrator

Все повече наши клиенти ни задават този въпрос. Разбира се, отговора варира според личните разбирания и приоритети, но тук ще споделим нашето мнение за всички позитиви и негативи, произтичащи от използването му.

За тези от Вас, които не са запознати с устройството ще препоръчаме тази статия, в която подробно са обяснени функциите му.

И тъй като това не е реклама, ще започнем с негативите.

• В България е често срещано явление „дребни крадци” или наркомани да счупят стъклото на чужд автомобил и откраднат неща дори и с незначителна стойност. Видеорегистраторът вероятно за някого би изглеждал като скъпа електронна вещ и не прави изключение от списъка с желани, но незаконни придобивки. Нашият съвет е ако ще паркирате в неохраняема зона винаги да отлепяте видеорегистратора заедно с вакуумната му стойка.

• Използването на “motion detect” (засичане на движение) функцията не е особено приложима особено заради горните доводи.

• Всички сме наясно колко е различна съдебната система в различните административни области и съдилища. Важно е да се отбележи, че съдията може да прецени дали и доколко да ползва един видеозапис като доказателство. Не бързайте да се притеснявате – има решение и за такива случаи, но за него – в позитивите.

• Основният негатив е, че както с всяка стока, така и при видеорегистраторите има псевдотърговци, които не подбират качеството на продукта, а основният им приоритет е цената. Тук трябва да отбележим, че както във всички държави, така и в Китай (родината на 99.9% от видеорегистраторите по света) производителите предлагат един и същ модел продукти, но с различно качество. Иначе казано – „Искаш евтина стока? Няма проблеми, но ако нещо не работи както трябва – оправяй се!”. Решението на този проблем е да не се доверявате на „еднократни” търговци, които не са изградили стройна система на търговия (магазин, шоуруум, електронен магазин, гаранционно обслужване, упътване за експлоатация на български и т.н. и т.н.).

Време е да започнем и с позитивната част на нещата.


• Във всеки един момент от пътуването Ви ще имате безпристрастен „свидетел” на случващото се около Вас. Не забравяйте, че в случай на ПТП, контролните органи често разчитат на показанията на самите участници. В този ред на мисли – честна дума и видеозапис винаги е повече от честна дума!

• Като споменахме „контролните органи”, не може да не обърнем внимание и на въпроса „Какво ще правим сега?”. Решението е просто – наличието на видеорегистратор в автомобила ще Ви спести неприятното усещане от нерегламентираните действия на служителите на КАТ.
• Някои видеорегистратори предлагат запис в две и повече посоки ( вижте повече). Тук основните плюсове са два :
- Лесно можете да обучавате някого или да анализирате собствените си действия, благодарение на направеният запис;
- Предлага се възможност за използване на видеорегистратора като помощник при паркиране.

 В този случай на екрана му ще виждате образа от наблюдаващото „трето око”, монтирано в задната част на автомобила.

• Видеорегистраторът с GPS позволява пряк контрол върху Вашите служители. Няма как да остане скрит за Вас техния маршрут, нито пък скоростта им на движение. Този фактор освен, че служи с чисто възпитателна за тях цел Ви осигурява и точна преценка за тяхното поведение и отношение към фирмената собственост.
В тази статия тук  сме обърнали внимание на допълнителната „самозащита”, която осигурява видеорегистратора. Съвсем накратко ще соделим, че нито един буен, обиждащ или налитащ към саморазправа човек не би пренебрегнал факта, че деянията му ще бъдат документирани!
• Вторичната функция на тези устройства не е за пренебрегване, а именно използването на видеорегистратора като компактен фотоапарат и/или видеокамера. Разбира се, не трябва да окачвате същото качество и продължителност на записа както при специално създадените за тази цел продукти. Ако искате да използвате видеорегистратор само за тази цел, то ние Ви препоръчваме да не го правите.
• Цената на видеорегистратори с много добро качество не е висока. Гарантирано добрите продукти започват от 100 лв (видеорегистратор без никакви „екстри”) и стигат до 300 лв за моделите с три камери и всички възможни функции, предлагани за това устройство. Нашият съвет тук е да не бързате да купувате най-скъпото. Купете този продукт, който със сигурност отговаря на Вашите предпочитания и нужди!

Като заключение на тази статия ще споделим нашите изводи и се надяваме, че Вие ги намирате за правилни:


• Позитивите са сериозни, а негативите са лесно решими, както сме описали по-горе.
• Цената на подобно устройство изобщо не е висока за приложенията, които може да Ви предложи.
• На мнение сме, че е по възможностите, а и нуждите на всеки един шофьор притежаването и употребата на видеорегистратор, дори и като превантивна мярка. Нека не забравяме народната поговорка „След дъжд качулка!” и до колко сериозни последици може да доведе мисълта „Точно на мен няма да ми се случи.”!
• Никога не купувайте видеорегистратор или друга техника от несериозни и непроверени търговци! Сайтовете за публични обяви не са място, което един себеуважаващ си търговец би използвал като основен магазин! Гаранционният срок и сервиз, както и упътването на български не са за пренебрегване. Търсете специализиралите се вносители и търговци на видеорегистратори!

ПО ПУБЛИКАЦИЯТА РАБОТИ

"КАК ДА" е своеобразен информационен наръчник, където можете да получите много отговори на въпросите си. Мненията на авторите и редакцията на сайта може да не съвпадат.

1 коментара:

  1. Не знаех, че съдия може да приеме видеозапис за доказателство?!
    Статията е повече от добра!

    ОтговорИзтриване

© 2014 Kak-da.net. All rights resevered. Designed by Templateism