сряда, 4 септември 2013 г.

КАТЕГОРИИ: , ,

Как да пишем качествени статии?


как да пишете качествени статии

Българското интернет пространство е пълно както с качествени материали, така и с много некачествени такива. В тази статия ще ви изложа своето мнение за писането на статии. Имайте предвид, че аз се занимавам с тази дейност от поне 7-8 години и съм натрупал доста опит, изработвайки както статии за SEO, така и представителни статии за големи български и международни фирми, включително за компании с над 45 милиона читатели.

Във връзка с писането ще ви дам един пример - преди известно време мой познат ми каза, че иска да си направи уебсайт. Обясних му как стоят нещата – той се зае сериозно и не след дълго уебсайтът беше готов. Сега вече започваше истинската работа – попълването му със съдържание.

Всички, които работим в интернет пространството знаем, че съдържанието е кралят, царят, папата и президентът едновременно. Няма нищо по-добро за един уебсайт от качествено съдържание, написано в увлекателен стил, културно и грамотно. Това беше проблем за моя познат, тъй като той никога не беше писал статии – всъщност той се занимава с математика и силата му е в числата, беше напълно безсилен в тази област. От друга страна аз имам точно обратния опит – не разбирам много от математика, но съм написал над 3 000 статии досега и всички са публикувани в интернет пространството.

За начало трябваше да се напише представителен материал, в който накратко да се опише дейността на уебсайта, но тъй като дейността му е специфична, трябваше да използвам комбинация от синоними и термини. За да бъде ефектът още по-голям, подсилих материала с ключови думи и синонимни фрази, но имаше няколко важни фрази с много термини, които не разбирах. За целта отворих тълковния речник, с помощта на когото подобрих още повече материала. За нула време статията стана на четвърто място по тематично търсене в Google, без да прилагам никаква допълнителна SEO оптимизация. В последствие беше извършена SEO оптимизация на сайта, която го изкачи на първите места.

Каква е поуката от това?


Винаги когато се стараете при писането на статията, резултатите не закъсняват. Опитайте се да правите материалите си възможно най-приятни за четене от потребителите като избягвате излишната терминология, когато е възможно. В някои случаи специфичните думички нямат заместители и без тях не може, но това са по-скоро изключения.

Как да привлечем повече интерес към статията, която сме написали?


Отговорът е много прост – пишете материали, които са от полза на потребителите. В днешно време е безсмислено да правите изключително подробни описания на техническите характеристики на даден продукт и да навлизате в терминология и в дълбините на науката – почти никой не се интересува от тези неща. Ако рекламирате крем за лице, обяснете с какво вашият крем е по-добър от този на конкурентите ви. Ако пък пишете политическа статия, направете така, че да провокирате хората с материала си – това не значи да се държите агресивно с читателите си с единствената цел те да оставят каквото и да е мнение, а аргументирано да провокирате интереса им.

Всъщност има много типове материали и за писането на всеки един от тях се изисква различен подход, но има три основни принципа – да е лесно за четене, грамотно написано и интересно.


ПО ПУБЛИКАЦИЯТА РАБОТИ

"КАК ДА" е своеобразен информационен наръчник, където можете да получите много отговори на въпросите си. Мненията на авторите и редакцията на сайта може да не съвпадат.

1 коментара:

© 2014 Kak-da.net. All rights resevered. Designed by Templateism