неделя, 29 септември 2013 г.

КАТЕГОРИИ: ,

Как да намалим сметките за отопление?

Камина на твърдо гориво


Преди да дадем отговор на този въпрос нека да видим какви са изгодите от това. Нека да започнем с главната причина – финансите на семейството. Огромна част от разходите на едно домакинство през зимата се отделят за отопление на дома. В зависимост от големината на семейните приходи в много случаи разходите за отопление през студените месеци може да достигне 1/3, а по някога и повече.

Този извод сам по себе си е основателна причина, за да се търсят активно начини за намаляне на сметките за отопление. В зависимост от това какво имущество обитавате – къща или апартамент, има различни начини да се справите с високите сметки. Например, ако обитавате апартамент – сменяте старата дограма с нова. А ако живеете в къща – подменяте стария котел на твърдо гориво с нов.

Друга не маловажна причина да бъдем по-пестеливи с отоплението през зимата е еколкната среда. Все още основната част от енергията, използвана за отопление се произвежда чрез изгарянето на природни изкопаеми. Изчислено е, че 10% от вредните емисии отделяни в атмосферата са причинени от отоплението на дома. Хубавото в случая, е че има много начини да намалите консумацията на енергия. Наред с лесните и почти безплатни начини, има и такива, които изискват по-сериозни финансови инвестиции и време.

Важното е да запомните, че колкото повече мерки предприемате, толкова повече ще пестите в бъдеще.

Здрав разум


Понякога не са нужни гениални или революционни идеи, за да постигнете желан, дълготраен ефект. Ето няколко лесни примера за това как да намалите сметката за отопление през зимата:

· Носете плътни и дебели дрехи вместо да се разхождате по тениска и шорти. Промяната на навиците е труден процес, но случаят го изисква.

· Започнете да носите чорапи през студените дни. Ако краката ви са студени, това усещане се пренася и по останалите части на тялото. Сложете дебели черги или плътен килим на пода за по-добра изолация.

· Използвайте слънцето, за да затопляте помещения с южно и западно изложение.

· Дръпнете мебелите в страни от радиаторите, за да може отделената топлина да циркулира свободно из стаята.

Изолирайте дома си


До 30% от топлината в един дом се губи през стените. Вземете впредвид този факт следващото лято и планирайте външната изолация на имота си. Ако нямата спестени пари на момента, започнете да планирате и заделяте средства предварително. Веднъж изолирате ли жилището си, след това само ще печелите от по-ниски сметки.

Купете си по-добър котел на твърдо гориво


Ако живеете в къща, това е може би най-добрия съвет. Котлите на твърдо гориво STROPUVA са идеалното средство за отопление. С тях не само имате свободата сами да избирате колко топло да бъде, но също така можете да избирате от различни видове гориво – дърва за огрев, пелети или въглища.

ПО ПУБЛИКАЦИЯТА РАБОТИ

"КАК ДА" е своеобразен информационен наръчник, където можете да получите много отговори на въпросите си. Мненията на авторите и редакцията на сайта може да не съвпадат.

0 коментара:

Публикуване на коментар

© 2014 Kak-da.net. All rights resevered. Designed by Templateism