неделя, 6 януари 2013 г.

КАТЕГОРИИ: ,

Какво е синдром на Аспергер

Children with Asperger syndrome
Почеркът на децата със синдром на Аспергер е
често грозен и трудно разбираем

Синдрома на Аспергер, или още наречен  разстройство на Аспергер, е широко разпространено състояние свързано с растежа и развитието. Синдрома на Аспергер се състои от състояния, които включват забавяне на развитието детето на много основни умения, включително и възможността да се използва въображението, както и да се комуникира и общува с другите около себе си. Срещат се и случаи, когато детето постоянно си усуква пръста, или пък изпитва определен интерес само към едно определено нещо. Един от често срещаните симптом е проблема с координацията. Движенията на дете, което страда от синдрома на Аспергер, са доста странни и тромави.

Въпреки че, синдрома на Аспергер е подобен на  аутизъма - друг, по-тежък тип разстройство свързано също с растежа и развитието на детето. Обаче, разликата между тях е огромна. Деца със синдрома на Аспергер обикновено функционират по-добре от тези с аутизъм.
 Може да бъде добавено, че децата със синдрома на Аспергер са изключително умни и талантливи в определена сфера – обикновено музиката или математиката и имат почти нормално развитие на речта, макар че могат да развият проблем с комуникацията, докато израстват.

Синдрома на Аспергер носи името си от Австралийски доктор – Ханс Аспергер, който първи описва заболяването през 1944 година. Обаче, заболяването бива признато много по-късно.

Симптоми:

- Първи и съществен е липсата на социални умения, тези хора не могат да общуват невербално (например да четат по езика на тялото), трудно им е да следят и трудно превключват от тема в тема.


- Промени в ситуация, местоположение, съчетание е не само неприятна, но и често болезнена за такива деца.


- Не са съпричастни, както с връстници така и с възрастни.


- Трудно различават  фините нюанси при разговорене, както и да определят акценти, които понякога променят смисъла на речта.

 Поради тази причина децата с атизъм причината може да не разбира шегата ви, както и да приема едвин саркастичен коментар буквално. Близките трудно разбират речта на детето с Аспергер, заради монотонната интонация и липса на акценти в речта.

- Втренчения,  непостоянен и неустойчив очен контакт също биха могли да бъдат симптом. Погледа на детето се "плъзва" встрани и избягва вашия поглед. 

Някои аутисти считат за физически болезнен трайния очен контакт.

- Мимиката е бедна и неадкватна със ситуацията. Не знаят кога да се усмихват.


- Децата с Аспергер често задълбочават знанията си в определени тесни ниши, или определени науки - география, фараони, математически изчисления, чертане.


- Обикновено моторното развитие е нарушено. Пишат грозно имат нарушена финна моторика, трудно се справят с карането на колело.


- Чувствителността им е силно увеличена. Те усещат по - силно мирис, вкус, допир, чуват звуци и т.н.


Диагностицирането на с синдрома на Аспергер, е сложен процес и не е достатъчно наличието на комбинацията от няколко от симптомите описани по - горе. Обикновено се извършва от екип специалисти - логопед, психолог, психиатър, педиатър.

-->
-->

ПО ПУБЛИКАЦИЯТА РАБОТИ

"КАК ДА" е своеобразен информационен наръчник, където можете да получите много отговори на въпросите си. Мненията на авторите и редакцията на сайта може да не съвпадат.

0 коментара:

Публикуване на коментар

© 2014 Kak-da.net. All rights resevered. Designed by Templateism