вторник, 29 ноември 2011 г.

Как да започна работа


Изминаха 22 години откакто в България пазара е свободен, а заедно с това и свободните работни места се определят и намират предимно в частния сектор. Затова за да започнете работа преди това трябва сами да отговорите на някои доста важни въпроси. От тях зави до голяма степен как ще се ориентирате нататък в търсенето и намирането на най - подходящата за вас работа.


1. Какво зная и какво умея? - Всеки работодател търси хора, на които да делегира определени задължения, чрез които той и компанията му да печелят повече. Отговорете честно на въпроса си. Отделете достатъчно внимание. Например вие сте добър шофьор, готвач, шивач, ИТ специалист, имате познания по маркетинг, реклама, рисувате добре, или знаете езици какво и да можете трябва и за обичате да го правите.

2. Имате ли смелост да започнете собствен бизнес и да поемете нещото в свои ръце? Ако не обичате да работите за друг, но пък имате добра идея за собствен бизнес сега е момента да започнете. Помислете с какви активи разполагате:

- жилище
- земя
- животни
- транспортни средства, машини , автомобили

Тук също е нужно да изберете конкретна ниша, в която смятате да се развивате и естествено да го правите с желание, търпение и любов. Помислете, кой от близките и познатите ви ще може да ви помогне, възможно ли е да изтеглите малък кредит. Как конкретното ваше занимание ще се превърне в бизнес? Вземете бял лист и започнете с детайлите.

3. След като сте избрали дейността, в която искате да се развивате отворете очи и вижте региона, в който живеете. Ако е традиционно винарски район, вероятно и лозарството и земеделието ще са затъпени, ако има предпоставки за отдих, туризъм,или минерални води помислете за застъпване на бизнеса, или започване на работа в тази сфера.

4. Какво можете да предложите и какво се търси? Дали ще работите във фирма, или ще се захванете с частен бизнес от отговора на този въпрос зависи много.

Привидно проста задача е отговора на тези въпроси, но след като сте набелязали основните точки препрочитайте преди да потърсите работа, или да се захванете с някакъв бизнес. След 2 - 3 дни ще отстраните голяма част от пропуските пък и има по - малка вероятност да загубите.

Очаквайте продължение...

ПО ПУБЛИКАЦИЯТА РАБОТИ

"КАК ДА" е своеобразен информационен наръчник, където можете да получите много отговори на въпросите си. Мненията на авторите и редакцията на сайта може да не съвпадат.

0 коментара:

Публикуване на коментар

© 2014 Kak-da.net. All rights resevered. Designed by Templateism